Kadına Ağıt/Berrin Balay Tuncer

















Belgesel Hakkında

Yaklaşık üç yıldır sürdürülen belgesel film tamamlandı. Namus saikiyle işlenen cinayetler ya da töre cinayetleri olarak adlandırılan cinayetlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor ve yaşananların üstü sürekli örtülüyor. Böyle bir ortamda Berrin Balay ve ekibi namus cinayetlerinin nedenlerini araştırmanın yanında özellikle bu alanda hizmet veren hakim, savcı, avukat, polis, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, kadın çalışmaları uzmanları ve medya profesyonellerini bilgilendirmek için bir belgesel hazırladılar.

Özellikle Güneydoğu Anadolu’da Diyarbakır, Urfa, Mardin ve Batman’da sıklıkla yaşanan bu cinayetler göçlerle birlikte başta İstanbul olmak üzere Mersin ve Adana gibi illerde de görülmektedir. Türkiye’den göç alan Almanya, Hollanda, İsveç gibi ülkelerde de Namus Cinayetleri işlenmektedir.

Belgesel bu namus cinayetlerini tüm yönleriyle ele almayı hedefliyor. Yapım; bu alanda hizmet veren sivil toplum örgütleri, hukukçular, sosyal hizmetler, valiliğinin yanısıra şu an yaşamlarını sürdürebilen mağdurla yapılan görüşmelerden oluşuyor. Belgeselin çekimleri Diyarbakır ve Urfa’da gerçekleştirildi. Filmin ön çalışması 1994 yılından itibaren internet üzerinden ulusal ve yerel gazetelerin taranmasıyla elde edilen verilerin yanında bu konuda yazılmış ulusal ve uluslararası literatürün incelenmesiyle oluşturuldu. Gazetelerden elde edilen veriler ışığında hangi illerde cinayetlerin işlendiği ve nedenleri tespit edildi. O illerde hizmet veren sivil toplum örgütleriyle temasa geçilerek çekim yapılacak kişilere ulaşıldı. Sivil toplum destegi alınamayan iller çalışmanın dışında bırakıldı.

Çalışma 2004 yılında başladı. İlk yıl sponsor bulamama nedeniyle Diyarbakır’a iki kez gidildi. Daha sonra Diyarbakır’a 4 seyahat ve Urfa’ya 3 kez birer haftalık seyahatlar gerçekleştirildi. Çeşitli kesimlerden 57 kişi ile görüşüldü. 51 saatlik röpartaj yapıldı. Konunun niteliği nedeniyle çekim ekibi 2 kişiden oluşturuldu. Oldukça zorlu geçen çekim sürecinde mağdurları ve yakınlarını dinlemek program ekibini derinden sarstı.

Daha Fazla Bilgi İçin

Hiç yorum yok: